MR-scanning i Aarhus

Står du netop og skal til at have foretaget en MR-scanning i Århus? Så er du kommet til den helt rigtige side.

Her finder du alt det, du skal vide, om dine muligheder for at få en MR-scanning i Århus. Derudover bliver du klogere på, hvordan en MR-scanning foregår, og hvordan du kan forberede dig bedst muligt.

Annonce

Bange for sygdom i kroppen?

Hør Pouls historie herunder og bliv klogere på, hvad en MR-scanning har betydet for ham.

Hvad er en MR-scanning?

MR står for ”Magnetisk Resonans” og er en scanningsmetode, der har været anvendt i godt og vel 35 år. Under en MR-scanning kan man få et detaljeret billede af kroppens indre væv og organer. I nogle tilfælde får man indsprøjtet kontrastvæske inden undersøgelsen, der gør det nemmere at skelne mellem raskt og sygt væv.

Hvad kan en MR-scanning vise?

MR-scanninger bruges primært til at undersøge kroppen led, væv og organer. Scanningen kan være et vigtigt værktøj i diagnosticeringen af flere forskellige sygdomme:

  • Kræftsvulster – en MR-scanning kan opdage begyndende svulster i fx hjernen eller kroppens organer helt ned til 3-4 mm. Jo tidligere kræften opdages, des bedre muligheder er der for en succesfuld behandling.
  • Godartede knuder og cyster – er du generet af en knude eller cyste, kan en scanning være med til at lokalisere den, så den nemt kan fjernes.
  • Ledsygdomme – en MR-scanning af led kan opdage gigtsygdomme og lokalisere akutte skader i fx hofter og knæ.
  • Medfødte hjertefejl- og sygdomme i organer – en god diagnosticering af hjertesygdomme og sygdomme i andre organer kan være med til at sikre den bedst mulige behandling.

Du kan typisk få en helkropsscanning eller en scanning, der fokuserer på en bestemt region i kroppen, fx knæet eller hoften. På den måde er billederne et vigtigt skridt i diagnosticeringen og den videre behandling.

Hvordan foregår en MR-scanning i praksis?

Inden undersøgelsen vil du blive bedt om at udfylde et såkaldt MR-skema, der vil indeholde spørgsmål om dit helbred, tidligere operationer osv. Det er vigtigt, at du ikke har nogen smykker eller andre metalgenstande på dig forud for undersøgelsen.

Selve undersøgelsen foregår i et cylinderformet rør, hvor der både er lys og ventilation. Du vil ligge på et leje, og det område, der skal scannes, vil ligge placeret i midten af maskinen. Skal du derfor have scannet et knæ, kan du muligvis godt have noget af kroppen uden for røret afhængigt af din højde.

Mens billederne bliver taget, vil maskinen afgive en bumlende lyd. Du får derfor udleveret et sæt høreværn inden.

Hvor lang tid tager en MR-scanning?

Det afhænger i høj grad af, hvor omfangsrig undersøgelsen er. Omtrent vil en MR-scanning typisk tage alt imellem 30 og 90 min.

MR-scanning og klaustrofobi

Mange lider af klaustrofobi, og for dem kan det være en særlig udfordring at skulle gennemføre en MR-scanning. Er du en af dem, kan du med fordel snakke med din læge inden undersøgelsen. Ofte vil det være en løsning at høre musik eller se film under scanningen.

I svære tilfælde af klaustrofobi vil du blive tilbudt beroligende medicin inden scanningen.

Under hele undersøgelsen har du altid mulighed for at ringe på alarmklokken for at tilkalde personalet.

Gode muligheder for MR-scanninger i Århus

Ønsker du at få en MR-scanning i Århus, kan du glæde dig over, at der er et stort udvalg af gode og professionelle klinikker og hospitaler inden for både det offentlige og private.

MR-scanninger i Århus

Både det offentlige og det private tilbyder flere typer af MR-scanninger alt efter behov, heriblandt MR-scanning af ryg i Århus. En MR-scanning af ryggen kan være et vigtigt værktøj til at opdage en diskusprolaps, en kræftsvulst eller noget tredje.

Din læge vil vurdere, om det er nødvendigt med en MR-scanning af ryggen.

Med eller uden henvisning?

Inden du vælger din undersøgelsesklinik, er det afgørende, om du har en henvisning eller ej. En henvisning til en MR-scanning i Århus kan udstedes af en praktiserende læge eller specialist alt efter, hvad du skal have undersøgt.

Med en henvisning fra lægen kan du få en MR-scanning i Århus helt omkostningsfrit – vær blot opmærksom på, at der kan forekomme ventetid.

Ønsker du at få en MR-scanning i Århus uden om det offentlige, kan du til enhver tid kontakte en privatklinik, hvor du kan få foretaget undersøgelsen mod betaling.

MR-scanninger i Århus på Skejby Hospital

Har du fået en henvisning fra lægen, kan du bestille tid til en MR-scanning i Århus i et offentligt tilbud. Du vil højst sandsynligt blive henvist til Skejby Hospital, hvor du vil blive taget godt hånd om af de specialister, der er på afdelingen.

Få foretaget en MR-scanning på privathospitalet Hamlet

Ønsker du at få en MR-scanning i Århus på en privatklinik, findes der flere gode muligheder for dette. Et eksempel er det store private behandlingstilbud Aleris-Hamlet, der ligger i Århus Nord.

Klinikken har 340 erfarne speciallæger ansat, der alle er klar til at diagnosticere og skræddersy behandlinger til patienter som dig.  

Du kan ringe og bestille en tid på Hamlet i Århus til en MR-scanning uden henvisning.

Ventetid på MR-scanninger i Århus

Ventetiden er noget af det, der optager rigtig mange patienter. Men ventetiden afhænger i høj grad af, om du bestiller en tid inden for det offentlige eller det private.

Offentlige sygehuse i Århus kan have en ventetid på op til 24 uger eller mere, mens du på en privatklinik ofte vil blive tilbudt en MR-scanning inden for få dage.

I det offentlige kan der gå op til en måned, før du får svar på dine scanningsresultater. I private behandlingstilbud vil denne ventetid været justeret ned til blot få hverdage.

Jeg har fået svar på min MR-scanning – hvad nu?

Efter undersøgelsen vil din læge få tilsendt resultaterne, og du vil blive kontaktet for at få en samtale og en forklaring af scanningsbillederne. Bliver det nødvendigt med behandling, vil du også blive sat ind i dine muligheder for et fremtidigt behandlingstilbud.

Annonce

Anbefaling af Helkropsmr.dk

Hør Dortes forløb med Helkropsmr.dk.