Hvad koster en MR-scanning af skulderen?

Står du netop og skal have foretaget en MR-scanning af din skulder?

 

I dag kan du få en MR-scanning af skulder med eller uden henvisning. I denne guide bliver du klogere på alt det praktiske, så du er klar til din undersøgelse.

Annonce

Bange for sygdom i kroppen?

Hør Pouls historie herunder og bliv klogere på, hvad en MR-scanning har betydet for ham.

Hvad koster  en MR-scanning af skulderen?

En MR-scanning af skulderen koster 2.950 kr.

Kilde: Helkropsmr.dk

 

Inden for det offentlige får du dækket dine udgifter, hvis du har en henvisning. På private klinikker er der varierende priser, der ofte ligger i omegnen af nogle tusinde kroner. Prisen på en MR-scanning af skulder afhænger bl.a. af:

  • Undersøgelsens omfang – en scanning af flere regioner i kroppen eller med flere billedsekvenser vil sætte skub i prisen. Hvis din læge vurderer, at der er behov for brug af kontrastvæske, bliver dette lagt oveni den samlede pris.
  • Individuelle priser – hver klinik har deres egne priser på de forskellige undersøgelser. Det kan derfor være en god idé at undersøge det, inden du vælger den endelige klinik. Mange private klinikker tilbyder desuden pakkeløsninger, hvor du får én samlet pris for konsultation, MR-scanning og behandlingsplan.

Vær opmærksom på, at din private sygesikring muligvis kan dække nogle af dine udgifter i forbindelse med en MR-scanning af skulder.

MR-scanning af skulder med eller uden henvisning?

For at blive undersøgt inden for det offentlige, kræves det, at du har en henvisning fra din læge. Med en henvisning i hånden kan du blive undersøgt uden brugerbetaling.

Har du ingen henvisning, kan du stadig bestille tid til en MR-scanning af skulder i et af landets mange privathospitaler- og klinikker. Vær blot opmærksom på, at du her betaler den fulde pris selv. Mange vælger at ty til det private for at spare ventetiden.

Hvad er ventetiden på undersøgelse og svar?

Inden for det offentlige sundhedsvæsen er der varierende ventetider fra region til region. Typisk vil du kunne komme til at vente op til 74 uger. Langt de fleste steder har dog omkring tre måneders ventetid.

I de private klinikker vil du typisk kunne ringe og bestille en tid til en undersøgelse allerede få dage efter. Det kan derfor blive nødvendigt, hvis du er plaget af meget kraftige smerter.

Når det kommer til resultatet af MR-scanningen af skulderen, varierer ventetiden også. I det offentlige vil der typisk gå op til 4 uger, mens du i den private sektor vil kunne få svar allerede inden for få hverdage.

Hvad er MR-scanning?

MR står for ”Magnetisk Resonans” og er en scanningsmetode, der benytter sig af magnetisme frem for stråling.

I løbet af de seneste 35 år har man brugt MR-scanning som et vigtigt led i diagnosticeringen af en lang række sygdomme. Scanningen kan vise sygdomme i væv, led og bløde organer og giver generelt et godt overblik over hele kroppen.

Af og til giver det mening at undersøge enkelte regioner i kroppen, hvis der er mistanke om sygdom i området. Man kan eksempelvis få en henvisning til en MR-scanning af skulder.

Hvad kan en MR-scanning af skulderen bruges til?

En MR-scanning af skulderen kan give et vigtigt bidrag til diagnosticering af sygdomme, der kan ledes tilbage til skulderen:

  • Ledsygdomme
  • Akutte skader
  • Bløddelsforkalkninger

Med scanningsbillederne i hånden vil din læge nemt kunne lokalisere smerten og blive klogere på, hvorfor den opstår. Alt sammen vigtig viden, der skal være med til at skræddersy en behandling til dig.

Klarlæg lidelsen ”frossen skulder” ved en MR-scanning

Lidelsen frossen skulder, som i fagtermer går under navnet ”ledkapselbetændelse”, er en smertefuld lidelse, der vil kunne opdages gennem en MR-scanning af skulderen. Frossen skulder er kendetegnet ved at give smerter og stivhed i skulderleddet.

Heldigvis kan den nemt behandles, når først den bliver opdaget, og det kræver typisk intet operationelt indgreb.

MR-scanning af skulder med kontrast

I nogle situationer vil din læge vurdere, at det giver mening at give dig en indsprøjtning med kontrastvæske forud for undersøgelsen. Kontrastvæsken vil gøre det nemmere at skelne raskt og sygdomsramt væv fra hinanden på scanningsbillederne.

Kontrastvæsken sprøjtes direkte ind i blodåren inden undersøgelsen og er ganske ufarlig.

Hvordan forløber en MR-scanning af skulderen?

I god tid inden din MR-scanning af skulderen vil du blive bedt om at udfylde et MR-spørgeskema, der kortlægger dine tidligere operationer, medicin og andre ting, der skal tages højde for.

Når du møder op på dagen for undersøgelsen, vil du blive bedt om at fjerne alle smykker og metalgenstande væk, inden du lægger dig ind på lejet.

Selve undersøgelsen foregår i et cylinderformet rør, der både har god belysning og ventilation. Mens billedsekvenserne bliver taget, vil maskinen afgive en larmende lyd. Du får derfor udleveret nogle høreværn, inden undersøgelsen går i gang.

Det er vigtigt, at du ligger helt stille under hele undersøgelsen – ellers er der en risiko for, at billederne ikke kan bruges efterfølgende.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Det afhænger i høj grad af, hvor mange billedsekvenser, der skal tages. Men typisk vil en MR-scanning af skulderen vare en times tid.

Gode råd til dig, der har klaustrofobi

Mange finder det ubehageligt at skulle ligge helt stille inde i et cylinderformet rør. Er du en af dem, kan du dog tage det ganske roligt. Med hjælp fra din egen læge kan I begge få en snak om, hvordan du kan få den bedste oplevelse ud af det.

I første omgang vil det være muligt at høre musik under scanningen, ligesom du også kan få tilbudt at få nogen med ind til selve scanningen. I meget svære tilfælde af klaustrofobi vil du blive tilbudt beroligende medicin.

Vær skånsom mod din skulder

Det er sandsynligt, at du efter undersøgelsen vil mærke mildt ubehag i form af en let ømhed i skulderen op til et par dage efter scanningen. Et godt råd er at holde din skulder i ro og undgå hård fysisk aktivitet.

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Efter undersøgelsen vil der typisk gå noget tid, før resultatet er klart. Din læge vil indkalde dig til en samtale, hvor I kan gennemgå resultatet og planlægge det videre behandlingsforløb sammen.

Annonce

Anbefaling af Helkropsmr.dk

Hør Dortes forløb med Helkropsmr.dk.