Hvad koster en MR-scanning af ryggen?

En MR-scanning af ryg og lænd kan være et vigtigt led i diagnosticering af flere sygdomme, så du får den bedste, skræddersyede behandling.

 

På siden her kan du få et overblik over, hvad en MR-scanning af ryg og lænd kan bruges til og hvilket prisniveau, sådan en undersøgelse ligger i.

Annonce

Bange for sygdom i kroppen?

Hør Pouls historie herunder og bliv klogere på, hvad en MR-scanning har betydet for ham.

Priser på MR-scanning af ryggen

En MR-scanning af ryggen koster 2.950 kr.

Kilde: Helkropsmr.dk

 

Priserne på en MR-scanning af ryggen varierer alt efter flere parametre:

  • Scanning af enkelt region eller hele ryggen – i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at scanne hele ryggen for at få et samlet overblik. Det vil derfor være dyrere end blot at scanne et enkelt område.
  • Med eller uden kontrastvæske – der er ekstra omkostninger forbundet ved en MR-scanning af ryggen med kontrastvæske. Til gengæld kan det i visse tilfælde gøre diagnosticeringen nemmere.
  • Med eller uden henvisning – får du en henvisning med i hånden fra din egen læge, kan du få en MR-scanning af ryggen i det offentlige uden brugerbetaling.

Prisen i det private vil typisk ligge på nogle tusinde kroner. Du kan med fordel undersøge, om din private sygeforsikring kan dække nogle af omkostningerne.

Er der lang ventetid på MR-scanninger af ryggen?

Ventetiden på en MR-scanning af ryggen kan variere efter, hvilken region du er bosat i. I visse tilfælde kan der være ventetider på op til 32 uger.

Det offentlige tilbyder dog en udredningsgaranti. Det betyder, at hvis du ikke kan blive tilbudt en undersøgelse i det offentlige inden for 30 dage, vil du blive henvist til en privat klinik og få dækket dine omkostninger.

Hvad er en MR-scanning af ryggen?

En MR-scanning er en undersøgelse, der bruges til at danne billeder af kroppens indre dele, så man nemmere kan diagnosticere en lang række sygdomme. Der skelnes mellem en helkropsscanning og scanning af enkelte regioner i kroppen – som fx ryggen og lænden.

I modsætning til både røntgen- og CT-scanninger foregår MR-scanning helt uden stråling og er derfor meget sikker og fri for bivirkninger.

Hvordan bruger man MR-scanning af ryggen til diagnosticering?

En scanning af ryggen kan vise et udførligt billede af de enkelte dele i regionen. Når du får en MR-scanning af ryggen, kan man nemlig se forandringer i vævet, der kan være tegn på:

  • Skader på bruskskiverne
  • Sammenfald af ryghvirvler
  • Svulster og kræftspredning til ryghvirvlerne
  • Infektioner
  • Påførte skader på rygmarven
  • Slidgigt
  • Medfødte skader

MR-scanning af ryg bruges især til diagnosticering af diskusprolapser, der er forbundet med stor smerte. Efter en nærmere diagnosticering kan du påbegynde behandling og genoptræning af ryggen.

MR-scanning af ryggen med kontrast

I visse tilfælde kan din behandler vurdere, at det er nødvendigt med en MR-scanning med kontrast. Inden din undersøgelse vil du derfor få kontrastvæske ført ind gennem blodåren, så man nemmere kan skelne det raske væv fra det syge.

Det er ganske ufarligt at få kontrastvæske ind i kroppen. Vær dog opmærksom på, at det lægges oveni den samlede pris for scanningen. I nogle tilfælde kan din behandler kræve en helt ny MR-scanning med kontrastvæske – hvis den første scanning eksempelvis ikke er tydeligt nok.

Hvordan kan man bruge billederne fra MR-scanningen?

Oftest vil du blive henvist til at få foretaget en MR-scanning af ryggen, hvis din læge har mistanke om, at der kan være noget galt i netop denne region. I dette tilfælde vil en MR-scanning kunne kortlægge vævsforandringer og være et vigtigt led i diagnosticeringen og den efterfølgende behandling.

Du kan også på eget initiativ få foretaget en MR-scanning af ryggen som en del af en forebyggende behandling – fx for at opdage kræft tidligt. Det gode ved en MR-scanning af ryggen, er, at det kan opdage ondartede svulster helt ned til 3-4 mm. Du kan derfor starte din kræftbehandling og øge dine chancer for at overleve.

Hvordan foregår en MR-scanning i praksis?

Inden din undersøgelse bliver du bedt om at fjerne alle smykker og metalgenstande, da maskinen arbejder som én stor magnet. Du bliver også bedt om at udfylde et spørgeskema, der omhandler, hvorvidt du har fået indopereret en pacemaker og lignende spørgsmål.

I løbet af undersøgelsen vil du ligge i et cylinderformet rør med et hul i hver ende. Den bestemte del af ryggen, der ønskes undersøgt, vil ligge i midten af røret. Det er vigtigt, at du ligger helt stille under undersøgelsen, ellers kan billederne ikke bruges.

Under scanningen vil du høre en høj, bumlende lyd – det er helt normalt. Du vil derfor få udleveret nogle høreværn inden undersøgelsen.

MR-scanning og klaustrofobi

Er du ramt af klaustrofobi, kan det føles ubehageligt at skulle igennem en MR-scanning. Men bare rolig – rigtig mange mennesker får hver eneste dag foretaget en MR-scanning, også selvom de lider af klaustrofobi.

Er du nervøs inden din scanning, kan det være en god idé at snakke om det med din behandler. Du kan evt. høre musik eller se en film under scanningen. I svære tilfælde vil du blive tilbudt at få noget beroligende medicin inden undersøgelsen går i gang.

Hvor lang tid tager en MR-scanning af ryggen?

Undersøgelsen tager mellem 20 og 45 min., da det kun er en enkelt region, der skal undersøges. Er der flere steder på ryggen, der skal scannes, ligger scanningstiden naturligvis i den højere ende.

Hvordan får man henvisning til en MR-scanning af ryggen?

Din egen praktiserende læge har mulighed for at henvise dig til et offentligt tilbud, hvor du kan få en MR-scanning af ryg og lænd. Det vil oftest være tilfældet, hvis din læge har mistanke om en diagnose, der har forbindelse til området.

Offentlige og private tilbud i hele landet

I hele landet kan du finde et stort udvalg af både offentlige og private tilbud, hvor du kan få foretaget en professionel MR-scanning af både ryg og lænd. Det er muligt at få en MR-scanning af ryggen i storbyer såsom Århus, Odense eller København – samt mindre klinikker rundt omkring i landet.  

Bestil en tid MR-scanning af ryggen og få vished om din sundhedstilstand og videre behandling.

Annonce

Anbefaling af Helkropsmr.dk

Hør Dortes forløb med Helkropsmr.dk.