Hvad koster en MR-scanning af knæet?

Mange sygdomme i knæet kan være svære at få øje på med det blotte øje. Derfor kan det være en god idé at få en MR-scanning af knæ, der kan give et overblik over de indre dele af knæet.

På siden her har vi samlet alle de nødvendige informationer, så du er klædt godt på inden din MR-scanning af knæet.

Annonce

Bange for sygdom i kroppen?

Hør Pouls historie herunder og bliv klogere på, hvad en MR-scanning har betydet for ham.

Prisen på MR-scanning af knæ

En MR-scanning af knæet koster 2.950 kr.

Kilde: Helkropsmr.dk

 

Prisen for en MR-scanning af knæet varierer efter flere parametre:

  • Et eller to knæ – har du blot symptomer eller mistanke om sygdom i det ene knæ, er der ingen grund til at betale for få begge knæ scannet. I nogle tilfælde kan det dog give god mening – fx i forbindelse med slidgigt.
  • Med eller uden henvisning – får du en henvisning fra din egen praktiserende læge, kan du blive undersøgt omkostningsfrit inden for det offentlige sundhedsvæsen. Ønsker du at gå udenom det offentlige, kan du også få en MR-scanning af knæet uden henvisning.
  • Behandlingssted – de forskellige klinikker har varierende priser, og det er derfor en god idé at kigge nærmere på de enkelte hjemmesider, inden du bestiller tid i en privat klinik.

Du kan forhøre dig ad hos den enkelte klinik omkring prisen på en MR-scanning af knæ.

Er der lang ventetid på en MR-scanning af knæ?

Inden for det offentlige afhænger ventetiden af hvilken region, du bor i. Normalt kan der gå op til 32 uger, før du kan få en tid til MR-scanning af knæet.

Er det umuligt for dig at få en tid inden for 30 dage, er du omfattet af udredningsgarantien. Du vil derfor blive overført til en privat klinik og få dækket dine omkostninger af staten.

Hvordan bestiller jeg tid til MR-scanning af knæet?

Du kan bestille tid til en MR-scanning af knæet på to måder:

  • Få en henvisning fra egen læge – med en henvisning fra din egen læge kan du bestille tid i alle offentlige diagnosticerings- og behandlingsklinikker til en MR-scanning af knæet.
  • Kontakt en privatklinik uden henvisning – ønsker du at bestille tid uden en henvisning, kan du kontakte enhver privatklinik telefonisk og aftale en tid. Vær opmærksom på, at der her vil være brugerbetaling. Du kan med fordel undersøge, om din private sygesikring dækker noget af beløbet.

Hvor længe går der, før jeg får svar fra MR-scanningen af mit knæ?

Typisk vil det tage op til 4 uger, før du får svar på din MR-scanning. Har du fået en scanning inden for det offentlige, vil resultatet blive sendt til din egen praktiserende læge, som vil forklare dig resultaterne og drøfte den videre behandling.

Inden for det private har du mulighed for at betale for en ”second opinion”, der kan give dig mulighed for at drøfte nye alternativer til behandlinger med andre læger. En ”second opinion” kan også kaste et nyt blik på din diagnose.

Hvad er MR-scanning?

MR-scanning er en metode til undersøgelse og diagnosticering af lidelser, som har været anvendt i mere end 35 år. I modsætning til både CT- og røntgenundersøgelser er MR-undersøgelser helt uden stråling, og de er derfor helt sikre og uden nogen former for bivirkninger.

Inden for MR-scanninger skelnes der mellem undersøgelser af hele kroppen og enkelte regioner – som fx MR-scanning af knæet med fokus på bl.a. menisken eller korsbåndet.

Hvad kan en MR-scanning af knæet vise?

Din egen læge kan vurdere, at det er en god idé at undersøge knæet specifikt, så du kan få en nem og effektiv diagnosticering. Ved en MR-scanning af knæet vil man have fokus på leddene og vil kunne vise knogle- og bløddelsskader. På baggrund af sådan en scanning vil man derfor kunne diagnosticere:

  • Meniskskade – en skade i menisken opstår oftest som et resultat af et uheldigt vrid eller langvarigt slid på knæet. En MR-scanning af knæets menisk vil kunne afsløre, hvorvidt der er tale om en meniskskade og hvordan denne kan behandles.
  • Korsbåndsskade – et beskadiget korsbånd i form af fx et overrevet korsbånd er en hyppig skade i knæet, der kan diagnosticeres med en MR-scanning og efterfølgende behandles.

Din egen læge kan hjælpe dig med at vurdere, om du skal have en MR-scanning af knæets menisk eller korsbånd.

Hvordan foregår MR-scanning af knæ i praksis?

Undersøgelsen foregår i et lokale, hvor du bliver bedt om at tage alle smykker og metalgenstande af inden scanningen. Under selve scanningen vil du ligge på et leje inde i scanneren, hvor det scannede område vil blive placeret i midten af scanneren.

Scanneren er bygget op som et cylinderformet rør, hvor du kan høre en høj, bamlende lyd fra maskinen. Derfor får du også udleveret høreværn inden undersøgelsens start. Det er vigtigt, at du ligger stille under hele undersøgelsen – ellers bliver billederne utydelige og kan i værste fald ikke bruges.

Klaustrofobi i forbindelse med MR-scanning af knæet

For mange kan det være ubehageligt at blive placeret i et cylinderformet rør. Er du særligt nervøs og ramt af klaustrofobi, kan du derfor med fordel snakke om det med din læge inden undersøgelsen. Ofte vil du blive tilbudt at høre musik eller se film under scanningen, så du kan få afledt din opmærksomhed bedst muligt.

I svære tilfælde af klaustrofobi vil du kunne få ordineret beroligende medicin. Dette kan også være en løsning for små børn, der skal scannes.

Hvor lang tid tager en MR-scanning af knæet?

Normalt tager det ca. en halv time at scanne et knæ, mens det for to knæ vil være en time. Det kan derfor være en god idé at lytte til noget musik imens efter aftale med radiografen, der foretager undersøgelsen.

Sådan vælger du det rigtige sted til MR-scanning af knæet

I hele landet finder du et stort udvalg af både offentlige og private klinikker, der tilbyder MR-scanninger af knæet. Du kan fx booke tid til en MR-scanning af knæ i Gentofte Hospital, Rigshospitalet eller Odense Universitetshospital og påbegynde en god og professionel diagnosticering af din knæskade. Læs mere om det pågældende steds priser af MR-scanninger på deres hjemmesider.

Annonce

Anbefaling af Helkropsmr.dk

Hør Dortes forløb med Helkropsmr.dk.