Hvad koster en MR-scanning uden henvisning?

Ønsker du at få en MR-scanning uden henvisning? En MR-scanning kan sikre dig en god og effektiv diagnosticering, så du kan komme godt i gang med en skræddersyet behandling.

På siden her bliver du klogere på dine muligheder for at få en MR-scanning uden henvisning

Annonce

Bange for sygdom i kroppen?

Hør Pouls historie herunder og bliv klogere på, hvad en MR-scanning har betydet for ham.

Kan man få en MR-scanning uden henvisning?

Det er muligt for dig at få en MR-scanning uden henvisning. I så fald skal du blot henvende dig til en privatklinik, hvor de vil foretage en scanning mod betaling. Det kræver, at du er villig til selv at betale for din undersøgelse. Du kan med fordel undersøge, om din private sygeforsikring dækker nogle af omkostningerne.

Der kan være flere årsager til, hvorfor man vælger at få en MR-scanning uden henvisning:

 • Diagnosticering – ønsker du en hurtig og effektiv diagnosticering uden om det offentlige, kan et privat tilbud være at foretrække. Er du fx plaget af hyppige og kraftige smerter, er det svært at vente længe på en henvisning.
 • Forebyggelse – mange benytter sig af en MR-scanning uden henvisning som en del af forebyggelse af fx kræft. En MR-scanning kan opdage ondartede svulster helt ned til 3-4 mm og altså længe før, du mærker egentlige symptomer på kræft.

Fordele og ulemper ved privat MR-scanning uden henvisning

Ligesom med så meget andet, er der både fordele og ulemper ved at ty til en MR-scanning uden henvisning.

Fordele:

 • Kort ventetid – ventetiden er markant lavere på privatklinikker sammenlignet med det offentlige. Du kan derfor se frem til at få en hurtig tid, så du kan påbegynde din behandling hurtigst muligt.
 • Hurtig udredning – en hurtig diagnosticering kan spare dig for fysiske smerter og ubehag, ligesom det også kan forbedre dine overlevelseschancer inden for visse sygdomme – som fx kræft.

Ulemper:

 • Brugerbetaling – det kan nemt komme til at koste flere tusinde kroner at få foretaget en MR-scanning i det private.

Hvor kan man få en privat MR-scanning uden henvisning?

I hele landet er der privatklinikker og privathospitaler, der tilbyder MR-scanning uden henvisning. Du kan undersøge dine muligheder på nettet eller forhøre dig ad hos din familie og dine venner, om de kan anbefale en god klinik til dig.

Pakkeløsninger til undersøgelse af kroppen

Mange privatklinikker tilbyder gode pakkeløsninger med MR-scanning uden henvisning, hvor du kan få en samlet pris for både undersøgelse, faglig vurdering og videre planlægning og koordinering af behandling.

Du har også mulighed for at betale for en ”second opinion”, hvis du vil have vurderet dit scanningsbillede foretaget i det offentlige. En ”second opinion” kan hjælpe dig med at blive klogere på alternative behandlinger eller forslag til smertelindring.

Vælg imellem både helkropsscanning eller scanning af enkelte regioner i kroppen, når du kontakter din private klinik.

Hvad er prisen for en MR-scanning uden henvisning?

Priserne varierer efter flere parametre men vil typisk ligge på nogle tusinde kroner. De parametre, der afgør prisen, er bl.a. følgende:

 • Undersøgelse af hele kroppen eller region – en scanning af hele kroppen vil naturligvis være dyrere, end hvis du blot skal have scannet en enkelt region. Men en helkropsundersøgelse vil omvendt kunne give et samlet overblik.
 • Undersøgelse med eller uden kontrast – kontrastvæske er noget, der lægges oveni den samlede pris. Typisk ligger prisen på kontrastvæske på omkring 1000 kr.
 • Behandlingssted – de enkelte klinikker har hver især forskellige priser, og det kan derfor være en god idé at undersøge flere muligheder, inden du beslutter dig for en behandler.

Hvordan ved jeg, om en MR-scanning er det rigtige for mig?

En MR-scanning er bredt anvendt værktøj til diagnosticering, fordi det kan vise forandringer i vævet, der enten kan skyldes kræft, infektioner, slidgigt eller andet. Det er ganske ufarligt at blive scannet, og der er ingen risici eller bivirkninger forbundet med undersøgelsen.

Hvad kan en MR-scanning bruges til?

Det bliver primært brugt til diagnosticering inden for følgende felter:

 • Opdagelse af ondartede knuder – du kan opdage ondartede knuder helt ned til 3-4 mm og inden, du overhovedet får nogen symptomer. Det forøger derfor din overlevelseschancer markant.
 • Opdagelse af godartede knuder og cyster – en MR-scanning kan give dig vished om, hvorvidt dine knuder er godartede eller ej. Er dine knuder og cyster til gene i hverdagen, kan du efterfølgende få dem opereret væk.
 • Opdagelse af hjertefejl og medfødte sygdomme i hjertet – medfødte hjertefejl kan afsløres i en MR-scanning, og her vil du kunne få en effektiv diagnosticering og videre behandling.
 • Opdagelse af sygdomme i kroppens led og organer – lider du af slidgigt eller andre ledsygdomme i knæene, kan du blive diagnosticeret og få skræddersyet en behandling, der bedst muligt lindrer dine smerter i hverdagen.

MR-scanning med kontrastvæske

I nogle tilfælde kan det vurderes, at du skal have indført kontrastvæske i din blodåre inden undersøgelsen. Kontrastvæske er helt ufarligt – det er blot med til at adskille det raske og det syge væv fra hinanden, så det nemmere kan ses på scanningsbilledet.

Er den første MR-scanning uklar, kan din behandler vurdere, at du skal have foretaget endnu en scanning – denne gang blot med kontrastvæske, for at lette diagnosticeringen.

Hvordan foregår en MR-scanning i praksis?

Selve undersøgelsen foregår i et cylinderformet rør med et hul i hver ende. Den del af kroppen, der skal undersøges, vil blive placeret i midten af røret. Maskinen vil afgive en bamlende lyd, og du vil derfor få et sæt høreværn udleveret før undersøgelsen.

Hvorfor vælge en MR-scanning frem for CT-scanning?

En MR-scanning er en bredt anvendt og sikker metode til undersøgelse og diagnosticering af en lang række sygdomme. I modsætning til både CT- og røntgenscanninger er MR-scanning helt uden stråling og er derfor sikker for alle.

Derudover kan en MR-scanning tage billeder af kroppens indre dele fra flere vinkler og sider sammenlignet med en CT scanning, der kun kan fotografere på tværs.

Annonce

Anbefaling af Helkropsmr.dk

Hør Dortes forløb med Helkropsmr.dk.