Hvad koster en MR-scanning af hoften?

Står du netop og skal til at have en MR-scanning af hoften? En MR-scanning af hoften kan hjælpe med en professionel diagnosticering af kernen af problemet, så du kan få den rigtige behandling.

 

På siden her kan du læse alt den nødvendige info om, hvordan en MR-scanning foregår i praksis, og hvor meget det koster.

Annonce

Bange for sygdom i kroppen?

Hør Pouls historie herunder og bliv klogere på, hvad en MR-scanning har betydet for ham.

Hvad koster en MR-scanning af hoften?

En MR-scanning af hoften koster 2.950 kr.

Kilde: Helkropsmr.dk

 

Inden for det offentlige sundhedsvæsen er der ingen brugerbetaling på MR-scanning af hoften, mens det på privathospitaler koster op imod et par tusinde kroner. Der er flere parametre, der er med til at afgøre prisen:

  • Undersøgelsens omfang – er det blot en lille region af kroppen, der skal undersøges, er priserne normalvis lavere og tidsomfanget mindre.
  • Den enkelte klinik – de forskellige klinikker har hver deres priser, og det kan derfor være en god idé at undersøge det på forhånd. På den måde er du sikker på at få en god pris.

Mange private klinikker tilbyder såkaldte pakkeløsninger, hvor du både får konsultation, MR-scanning af hofte, efterfølgende samtale og behandlingsplan inkluderet i prisen.

Derudover tilbyder mange private klinikker en ”second opinion”, som kan kaste et nyt lys på dine resultater og komme med et alternativt bud på en behandling.

Kan man få en MR-scanning af hoften uden henvisning?

Du kan til enhver tid kontakte både privathospitaler og private klinikker i hele landet for at bestille en tid til en MR-scanning af hoften. Det kan være, at du ønsker at undgå en lang ventetid eller måske ønsker en forebyggende behandling af dine hofteproblemer.

Ønsker du en MR-scanning af hoften uden henvisning, skal du selv betale for din undersøgelse. Du kan med fordel undersøge, hvorvidt din private sygeforsikring vil dække noget af udgiften.

Hvad er ventetiden på undersøgelse og svar?

Inden for det offentlige varierer ventetiden fra region til region og kan typisk vare op til 32 uger. Får du dog ikke en tid inden for 30 dage, får du gavn af udredningsgarantien. Du vil derfor blive henvist til et privathospital og få dækket dine udgifter af staten.

Der vil være svar på din MR-scanning af hoften inden for 4 uger. Din egen læge eller specialist vil gennemgå svarene med dig og udarbejde en behandlingsplan sammen med dig.

Hvad er en MR-scanning?

En MR-scanning er en undersøgelse, der giver et indre billede af kroppens organer, led og væv. Scanneren virker vha. magnetiske bølger, og der er derfor ingen stråling forbundet med undersøgelsen – i modsætning til fx CT- og røntgenbilleder. Det er derfor ganske ufarligt at få en MR-scanning.

Der skelnes mellem helkropsscanninger og scanninger af enkelte regioner af kroppen til nærmere diagnosticering – fx af hofteproblemer. Det er en ortopædkirurg, der skal henvise dig til en MR-scanning af hoften, da det kræver specialiseret viden at kunne aflæse resultatet.

Hvad kan en MR-scanning af hoften vise?

Inden for lægevidenskaben bruges MR-scanning til at synliggøre flere typer sygdomme:

  • Ledsygdomme som gigt – MR-scanninger er gode til at påvise sygdomsramt og betændt væv, som det er tilfældet i gigt eller andre hofteskader.
  • Kræftsvulster – forandringer i vævet kan opdages i en MR-scanning, og tidlige stadier af kræft vil derfor kunne behandles, så dine overlevelseschancer stiger markant. Faktisk kan en MR-scanning opdage svulster helt ned i en størrelsesorden på 3-4 mm.
  • Læsioner – skader i hoften vil kunne ses tydeligt efter en MR-scanning. Med en god diagnosticering er det nemt at skræddersy en god behandlingsplan og rehabilitering, så du kan komme godt på benene igen.

MR-scanning af hoften med kontrast

I visse tilfælde vurderes det, at det giver mening at give en indsprøjtning med kontrastvæske inden MR-scanningen. Væsken vil nemlig synliggøre kontrasten mellem det syge og det raske væv, så lægen nemmere kan vurdere billederne og diagnosticere på baggrund af disse.

Kontrastvæsken er ganske ufarlig og indsprøjtes direkte ind i blodåren.

Hvordan foregår en MR-scanning af hoften?

En MR-scanning af hoften foregår i et langt, cylinderformet rør, hvor der både er lys og ventilation. Du vil ligge på et leje, og den hofte, der skal scannes, vil ligge i midten af røret. Der vil være larm under scanningen i form af bamlende lyde, men du vil få et høreværn på inden.

Inden undersøgelsen går i gang, er det vigtigt, at du tager alle smykker og metalgenstande af. Maskinen som scanner dig fungerer nemlig som én stor magnet.

Hvor lang tid tager en MR-scanning af hoften?

Den samlede undersøgelse vil typisk tage en times tid, men det afhænger i høj grad af, hvor mange dele og regioner, der skal undersøges. Dette vurderes af lægen.

MR-scanning og klaustrofobi

Får du svedige håndflader og hjertebanken ved tanken om, at du skal ligge stille i et rør? Du er langt fra den eneste. Rigtig mange danskere lider af klaustrofobi og får alligevel foretaget MR-scanninger. Det kan derfor sagtens lade sig gøre – du skal blot tage dig nogle forholdsregler.

Tal gerne med din læge allerede inden undersøgelsen og aftal, at du kan have musik i ørerne eller se en film, imens du bliver scannet. I svære tilfælde kan det være en mulighed at få beroligende medicin.

Under hele undersøgelsen har du mulighed for at kontakte personalet vha. en alarmklokke, og du er som regel også velkommen til at tage en person med.

MR-scanning af kunstig hofte

Kan man blive scannet, hvis man har en kunstig hofte? Svaret er ja. Men det er vigtigt, at du informerer din læge om det, inden undersøgelsen går i gang. Normalvist vil du blive bedt om at udfylde et MR-skema forud for undersøgelsen, hvor du vil blive spurgt ind til netop den slags.

Spørg dine omgivelser til råds om valg af klinik

Ønsker du at få foretaget en MR-scanning af hoften i en privat klinik, kan du med fordel forhøre dig ad i din omgangskreds for at finde et godt match, hvor du føler dig tryg.

Annonce

Anbefaling af Helkropsmr.dk

Hør Dortes forløb med Helkropsmr.dk.